Security & Privacy tijdens je vakantie: neem je je persoonsgegevens ook weer mee naar huis?

De vakantie staat voor de deur. Binnenkort heb je eindelijk de tijd om weer eens even goed te ontspannen en je batterij op te laden. Maar voordat je helemaal in de vakantiemodus komt, nemen we toch een kort momentje om de voorpret te bederven. Zodat de napret hopelijk nóg groter is. Daarom: 9 tips om je Security & Privacy tijdens je vakantie gemakkelijk te bewaken. Zo voorkom je dat je thuiskomt met een kater. En omdat het bijna vakantie is, houden we het luchtig.

Tip #1: Maak een kopie van je paspoort

Voorkom identiteitsdiefstal door het maken van een kopie van je paspoort in het hotel te vermijden. Hotels hebben die informatie eigenlijk helemaal niet nodig. Een handige tip is om de Kopie ID-app van de overheid te gebruiken, waarmee je kunt aangeven voor wie de kopie bedoeld is, de datum mee kunt geven en kunt bepalen welke informatie niet gedeeld hoeft te worden.

Tip #2: Check je Wifi

Niet alle wifi-netwerken zijn betrouwbaar, dus wees voorzichtig. Hackers kunnen zelfs een nepnetwerk opzetten om je gegevens te onderscheppen. Gebruik indien mogelijk altijd een beveiligd netwerk.

Tip #3: Automatische verbinding uit

Zorg ervoor dat je telefoon niet automatisch verbinding maakt met openbare wifi-netwerken. Beoordeel eerst zelf of het netwerk betrouwbaar is, voordat je je kostbare gegevens deelt.

Tip #4: Beveiligde websites

Natuurlijk ga je lekker surfen deze vakantie. Op het internet. Let dan op het slotje in de adresbalk van je browser wanneer je gegevens moet invullen op een website. Vooral bij het boeken van uitjes. Een slotje geeft aan dat de website beveiligd is en je informatie veilig wordt verzonden. Geen slotje? Geen gegevens uitwisselen.

Tip #5: Schermprivacy

Wees je bewust van nieuwsgierige blikken op je scherm, vooral in drukke openbare ruimtes. Een privacyfilter kan hierbij helpen, omdat het voorkomt dat anderen kunnen meekijken naar wat je doet. Met zo’n sticker over je scherm, blijft de informatie op je scherm ook echt jouw informatie.

Tip #6: Openbare computers

Gebruik geen openbare computers, zoals die in internetcafés of hotellobby’s. Gewoon niet. Nooit. Deze computers kunnen keyloggers bevatten, waarmee toetsaanslagen worden geregistreerd en je gevoelige informatie in verkeerde handen kan vallen.

Tip #7: Bluetooth

Standaard je bluetooth uitschakelen is een goede gewoonte. Wist je namelijk dat hackers via bluetooth toegang kunnen krijgen tot je telefoon? Hiervoor moeten ze wel eerst toestemming vragen. Op een moment van onoplettendheid kun je per ongeluk toestemming geven, dus wees altijd alert op connectieverzoeken.

Tip #8: Apparaatbeveiliging

Met deze tip voorkom je misschien wel de meeste ellende op het gebied van Security & Privacy tijdens je vakantie: zorg ervoor dat al je apparaten de laatste beveiligingsupdates hebben geïnstalleerd. Deze updates bevatten vaak patches voor bekende beveiligingslekken en zijn essentieel om je apparaten te beschermen. De makkelijkste weg naar de data op jouw telefoon, is via bekende lekken. Ontneem hackers dus die kans.

Tip #9: Sterke wachtwoorden

Beveilig je apparaten met sterke wachtwoorden of gebruik biometrische beveiliging zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning. Dit voorkomt ongeautoriseerde toegang tot je persoonlijke gegevens. Ook als je je device onverhoopt ergens laat liggen.

Boetes hotels

Nu we enkele belangrijke tips hebben besproken; laten we eens kijken naar een paar boetes die hotels hebben gekregen in verband met privacykwesties. Het is altijd goed om te leren van de fouten van anderen, toch? Daarnaast laat het zien dat de risico’s op vakantie helaas reëel zijn:

  • In Spanje heeft een hotel een boete gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege het intern delen van een foto van een paspoort. Een ober scande de sleutelkaart met een tablet, waardoor het volledige paspoort zichtbaar was. Het gebruik van een kopie van het paspoort als verificatiemiddel werd als te zwaar beschouwd volgens de AVG. In dit geval had het hotel bijvoorbeeld kunnen vragen naar de combinatie van de kamernummer en de naam van de gast, om hetzelfde doel te bereiken met minder gevoelige gegevens.
  • In Frankrijk heeft een hotelketen een boete gekregen omdat het vakje voor het ontvangen van de nieuwsbrief standaard was aangevinkt bij elke aanvraag, boeking of transactie. Volgens de AVG moet het aanmelden voor een nieuwsbrief een bewuste handeling zijn, waarbij de gebruiker actief aangeeft dat hij of zij de nieuwsbrief wil ontvangen.

Met bovenstaand in het achterhoofd kun je bij de incheck dus eventueel de nodige kritische vragen stellen op het gebied van Security & Privacy tijdens je vakantie. Zodat je de rest van de zomer écht onbezorgd op dat bedje in de zon kunt liggen. Neem je persoonlijke gegevens niet alleen heen mee op reis, maar neem ze vooral ook weer veilig mee naar huis. Een fijne vakantie!

Benieuwd hoe wij onze opdrachtgevers ondersteunen op het gebied van het vergroten van Security Awareness? Neem vooral contact op óf schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer nuttige tips. 

Altijd op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
het emailadres wordt alleen gebruikt om de nieuwsbrief te sturen en je kunt je ten alle tijde weer uitschrijven.