ChatGPT als ISO 27001 implementatie assistent

Online vind je veel tips & trucs waarbij ChatGPT vooral als een eindeloos copy uitspuwende virtuele collega wordt geïntroduceerd. En terecht, want in het genereren van mails, artikelen, posts en andere content ligt een grote kracht van de taalassistent. Maar stel nou dat diezelfde virtuele collega jou óók zou kunnen helpen bij het implementeren van ISO 27001? Als je je al eens in de ISO 27001 implementatie hebt verdiept, dan is het geen verrassing: dat kan zomaar een complex en tijdrovend project zijn. Alle hulp welkom dus! In dit artikel bespreken we vijf manieren waarop ChatGPT van toegevoegde waarde is voor jouw ISO 27001 implementatietraject.

#1: Verduidelijking van ISO 27001-vereisten

In het kader van ‘maar wat wil je nu eigenlijk?’: de ISO 27001 zit vol met vereisten en richtlijnen die soms bijzonder verwarrend kunnen zijn. ChatGPT kan daar duidelijkheid bieden. Stel je bijvoorbeeld voor, dat je wilt weten wat er precies wordt bedoeld met een “risicobeoordeling” volgens ISO 27001. Dan kun je ChatGPT vragen: “Kun je uitleggen wat de vereisten zijn voor risicobeoordeling volgens ISO 27001?” Het taalmodel zal je voorzien van een beknopt overzicht van de vereisten en mogelijke benaderingen. Het biedt je de nodige inzichten om dit onderdeel van de implementatie beter te begrijpen. De norm is op het internet zo goed gedocumenteerd, dat het goed mogelijk is om ChatGPT te bevragen over alle mogelijke controls uit ISO 27001. Is de output nog steeds ingewikkeld? “Geef je uitleg alsof je het aan een beginner moet uitleggen.” Voila: gewoon in Jip en Janneke op je beeldscherm!

#2: Advies bij het ontwikkelen van beveiligingsbeleid

Het ontwikkelen van een robuust beveiligingsbeleid dat voldoet aan de eisen van ISO 27001 kan een uitdaging zijn. Pak je alles wel beet? Of misschien juist veel en veel teveel? Ook hier komt ChatGPT van pas. Stel je voor dat je bezig bent met het opstellen van een beleid voor fysieke beveiliging en je wilt weten welke best practices je kunt volgen. Een vraag die je dan kunt stellen: “Wat zijn de best practices voor fysieke beveiliging volgens ISO 27001?” ChatGPT zal je voorzien van nuttige suggesties, zoals het implementeren van toegangscontrolesystemen, bewakingscamera’s en Security Awareness trainingen. Zo kun je een solide beveiligingsbeleid ontwikkelen dat voldoet aan de norm. 

Maar ook andersom kun je de taalassistent inzetten. Dus als je een beleid hebt opgesteld, kun je ChatGPT ook vragen er met de bril van een auditor op naar te kijken: “Bekijk dit beveiligingsbeleid door de bril van een ISO 27001 auditor. Wat mis je in dit beveiligingsbeleid?”.

#3: Ondersteuning bij risicobeoordeling

Een grondige risicobeoordeling is essentieel voor een effectieve implementatie van ISO 27001. Ook daarbij kan de virtuele duizendpoot je ondersteunen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je wilt weten hoe je kwetsbaarheden kunt identificeren en evalueren. Vraag dan: “Wat zijn de verschillende methoden voor het identificeren en evalueren van kwetsbaarheden volgens ISO 27001?” ChatGPT zal je informeren over diverse methoden, zoals penetratietesten, beveiligingsaudits en beoordeling van technische kwetsbaarheden. Met deze inzichten kun je een gestructureerde aanpak volgen, om potentiële risico’s nauwkeurig te beoordelen én -natuurlijk- aan te pakken.

#4: Assistentie bij het opstellen van documentatie

Het opstellen van gedocumenteerde procedures en beleidsdocumenten is een belangrijk onderdeel van ISO 27001. En dat kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Stel je voor dat je hulp nodig hebt bij het opstellen van een informatiebeveiligingsbeleid. Je kunt ChatGPT vragen: “Hoe kan ik een effectief informatiebeveiligingsbeleid opstellen volgens ISO 27001?” ChatGPT zal je voorzien van handige tips, zoals het beschrijven van de doelstellingen, het toepassingsgebied en de verantwoordelijkheden met betrekking tot informatiebeveiliging. 

Met deze richtlijn kun je doelgerichte en goed gestructureerde documentatie ontwikkelen die voldoet aan de norm. Pro tip: ChatGPT kan ook tabellen teruggeven: “Geef je output in een tabel, met logische naamgeving in de headers.” Copy-paste en je geraamte staat klaar in excel!

#5: Antwoord op je vragen

Tijdens het implementatietraject kunnen er allerlei vragen en uitdagingen opduiken. Gelukkig is ChatGPT er om je te helpen. Stel dat je worstelt met de implementatie van de juiste technische maatregelen en je wilt weten welke specifieke controles je kunt overwegen. Je kunt dan ChatGPT vragen: “Wat zijn de belangrijkste technische maatregelen die ik moet implementeren volgens ISO 27001?” ChatGPT zal je voorzien van een lijst met mogelijke maatregelen, zoals firewallconfiguraties, encryptieprotocollen en patchmanagementprocessen. 

Op deze manier kun je gericht te werk gaan bij het implementeren van dit soort technische controles en beveiligingsmaatregelen. Natuurlijk is jouw situatie specifiek, maar hoe fijn is het dat je het denkwerk kunt verleggen naar de toelichting op jouw eigen situatie, in plaats van het überhaupt bedenken van de opties?

Kritisch blijven!

ChatGPT kan als jouw virtuele assistent dus een bijdrage aan de soepele en efficiënte implementatie van ISO 27001 leveren. Of dat nu gaat om het verduidelijken van vereisten, het bieden van advies bij het ontwikkelen van beleid, het ondersteunen bij risicobeoordeling, het opstellen van documentatie of het beantwoorden van vragen, je virtuele alleskunner staat altijd voor je klaar. 

Vergeet echter nooit dat ChatGPT een hulpmiddel is en dus geen vervanging voor professioneel advies. Gebruik de verstrekte informatie dus als richtlijn en pas deze aan aan jouw specifieke context. Met het taalmodel ben je sneller van de kant. Maar om tot die gewenste eindbestemming te komen, houd je nog altijd zelf het roer in de hand.

Benieuwd hoe wij onze opdrachtgevers ondersteunen bij een succesvolle implementatie van ISO 27001? Neem vooral contact op óf schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer nuttige tips. 

Altijd op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
het emailadres wordt alleen gebruikt om de nieuwsbrief te sturen en je kunt je ten alle tijde weer uitschrijven.